Imate zdravstvenih problema?

Brzo i jasno rezervirajte termin za pregled.

Dogovorite pregled

Magnetska Rezonancija 1.5T


Magnetska rezonancija (MR) je neinvazivna radiološka metoda slikovnog prikaza presjeka tijela ili organa. Pri MR pregledu ne koristi se ionizirajuće zračenje. Za nastanak slike kod MR-a koristi se snažno magnetsko polje u koje se smješta pacijent, radiofrekventni valovi koji daju energiju, te računala pomoću kojih dobivamo sliku struktura u unutrašnjosti tijela. MR pregled se koristi kada se očekuje da će se dobiti više informacija u odnosu na druge dijagnostičke metode.

MR cijelog tijela - Magnetska rezonancija cijelog tijela omogućava orijentacijski prikaz mozga, cijele kralješnice (vratne, prsne i slabinske kralješnice), trbuha (abdomena) i zdjelice na aparatu 1,5T u trajanju oko 1 sat. Preporučuje se asimptomatskim pacijentima kao preventivni pregled. Tijekom ovog pregleda ne primjenjuje se kontrastno sredstvo. U slučaju pronalaženja patoloških promjena pacijentu se preporuči dodatna obrada ciljanog organa.

PRIPREMA ZA MR SNIMANJE

S obzirom da pri MR pregledu pacijent ulazi u magnetsko polje, prije pregleda treba sa sebe, iz džepova i odjeće maknuti sve metalne predmete ili skinuti vlastitu odjeću i obuću, te odjenuti ogrtač kojeg će dobiti od osoblja.

Metalni predmeti koje treba skinuti prije ulaska u MR:

 • nakit, kreditne kartice, sat
 • ukosnice, kopče, metalne zatvarače
 • naočale, pribor za pisanje
 • pomične zubne proteze.

Pacijenti koji u tijelu imaju metalne implantante ili metalna strana tijela (vijci, pločice, umjetni zglobovi, geleri) smiju se pregledavati MR-om tek ako postoji podatak u medicinskoj dokumentaciji o tome da je metal pogodan za pregled u magnetskom polju. MR-om se ne smiju pregledavati pacijenti koji imaju ugrađene različite elektronske uređaje poput neurostimulatora ili elektrostimulatora srca, te umjetnih pužnica jer se ti uređaji mogu oštetiti u jakom magnetskom polju.

Na dan pretrage možete slijediti svoj uobičajeni dnevni ritam uzimanja lijekova.

MR pregled može zahtijevati primjenu kontrastnog sredstva intravenski ili u zglob. Kontrastna sredstva za MR pretragu su gadolinijska kontrastna sredstva i uglavnom ne izazivaju alergijske reakcije.

MR pregled se ne preporučuje u prva tri mjeseca trudnoće, te žene u generativnoj dobi trebaju obavijestiti radiološko osoblje o mogućoj trudnoći. Pacijenti koji pate od klaustrofobije mogu se pregledati MR-om nakon uzimanja sedativa jedan sat prije pregleda.

OPREMA ZA MR SNIMANJE

Pacijent leži na pokretnom stolu, te je smješten u tunel MR uređaja koji je otvoren s obje strane, osvijetljen je i dobro ventiliran. Oko snimanog dijela tijela stavljaju se zavojnice koje su potrebne za MR snimanje.

OPIS MR PREGLEDA

Snimanje se vrši u tunelu MR uređaja, a u čitavoj prostoriji se nalazi snažno magnetsko polje. Za učvršćivanje dijelova tijela koriste se različiti jastuci ili trake. Pri snimanju se čuje buka rada MR uređaja zbog čega pacijent može imati slušalice na ušima. Na dio tijela koji se snima postavlja se zavojnica, dio uređaja koji se koristi za odašiljanje i primanje signala. Pri pregledu se pomični stol na kojem leži pacijent pomiče u tunel MR uređaja tako da snimani dio bude u središtu tunela. Pacijent je za vrijeme pregleda sam u prostoriji MR uređaja, ali u dogovoru s radiološkim osobljem može uz pacijenta biti netko u pratnji. Pacijent u ruci tijekom snimanja drži gumenu pumpicu koja služi kao alarm za prekid pretrage u slučaju da pacijent ne može izdržati pretragu. Standardno snimanje traje 20 minuta, a neke određene pretrage zahtijevaju i dulje snimanje. Kod određenih pretraga pacijent treba sukladno uputama zadržavati dah. Ukoliko je potrebno pacijentu se može dati intravenski ili u zglob kontrastno sredstvo. Pacijent mora biti potpuno miran jer pomicanje smanjuje kvalitetu slike i zahtijeva ponavljanje dijelova pretrage. Po završetku snimanja, stol s pacijentom se izvlači iz tunela uređaja.

PREDNOSTI MR SNIMANJA

 • MR ne koristi ionizirajuće zračenje
 • Bolji prikaz mekotkivnih struktura u odnosu na druge radiološke metode
 • Kontrastno sredstvo uglavnom ne izaziva alergijske reakcije

RIZICI MR SNIMANJA

 • Nema rizika ako se primjenjuju standardne mjere opreza
 • Snažno magnetsko polje može djelovati na metalne predmete u tijelu
 • Rijetko mogu nastati alergijske reakcije na kontrastno sredstvo
 • Nije dokazana štetnost MR pregleda u trudnoći, ali savjetuje se ne obavljati pregled u ranoj trudnoći
 • Nakon primjene kontrasta moguće razvoj nefrogene sistemske fibroze.
Dogovorite pregled

Magnetska Rezonancija 3T


MAGNETOM Lumina transformira MRI iskustvo i olakšava pacijentima pregled.

Redefinirano MRI iskustvo s Innovisionom

Innovision je dizajniran da redefinira iskustvo pacijenta, koristeći revolucionarno informacijsko-zabavno rješenje u kućištu Pacijenatima je olaškano iskustvo u pogledu impresivnog video i audio iskustva na način da čim legnu na stol, pacijenti ostaju opušteni tijekom skeniranja.

PREDNOSTI

 • Poboljšajte iskustvo pacijenta s prilagodljivim videosadržajem
 • Smanjite klaustrofobiju s video zaslonom koji stvara praktički veći provrt
 • Obavještavajte pacijenta prikazom tijeka skeniranja
 • Izuzetna kvaliteta zvuka za glasovne naredbe i zabavu
 • Učinkovito smanjenje buke s jedinstvenim jastukom od memorijske pjene

Tim 4G ultra-lake zavojnice visoke gustoće dizajnirani su za udobnost pacijenata

Na temelju naše dokazane Tim 4G tehnologije MAGNETOM Lumina nudi široku ponudu ultra-lakih zavojnica i zavojnica visoke gustoće koje snažno podržavaju udobnost pacijenta. Nove zavojnice koje se prilagođavaju anatomiji za veću fleksibilnost za prihvat većih pacijenata.

Poboljšanja

 • Novi oblik za ramena 16 i novi oblik Tx/Rx 18 za koljena isporučuje veću fleksibilnost prilagodbe za veće pacijente kroz svoj antropomorfni dizajn
 • Poboljšanje rezultata snimanja uz BioMatrix Head/Neck 20 koji se može nagnuti
 • Novi UltraFlex 18 Large i UltraFlex 18 Small kombiniraju ultra-visoku gustoću elemenata zavojnice
  s velikom fleksibilnošću za višenamjensko snimanje u usporedbi sa standardnim 4-kanalnim savitljivim zavojnicama,
  razlučivost se može povećati i akvizicija ubrzati.
Dogovorite pregled

UZV


UZV je radiološka metoda oslikavanja koja za dobivanje slike unutrašnjih struktura koristi ultrazvučne valove visoke frekvencije.
Pri UZV pregledu nema ionizirajućeg zračenja, a snimanje se odvija u stvarnom vremenu (moguće prikazati protok kroz krvne žile).

Upotreba UZV

UZV pregledom mogu se prikazati organi abdomena i zdjelice: jetra, gušterača, slezena, bubrezi i mokraćni mjehur, maternica kod žena, prostata kod muškaraca. Također se prikazuju krvne žile vrata i ekstremiteta te koštano zglobni sustav.

Priprema za UZV

Priprema za UZV abdomena - dan prije pregleda ne jesti masnu i tešku hranu, ne piti gazirane sokove, oko 18 sati pojesti zadnji lagani obrok. Na pregled molimo dođite natašte. Nemojte piti kavu, voda se može piti. Ukoliko je pregled u podnevnim satima molimo nemojte jesti četiri sata prije pregleda. Rano ujutro možete pojesti prepečenac i popiti nezaslađeni čaj. 

Za UZV pregled krvnih žila te koštano zglobnog sustava nije potrebna posebna priprema.

Oprema za UZV

Uređaj za UZV sastoji se od konzole s računalom, monitorom i sondama koji liječnik prelazi po površini pacijentovog tijela. UZV slike vidljive su na zaslonu uređaja, monitoru.

Opis UZV pregleda

Za vrijeme pregleda, pacijent leži na leđima, pri čemu je dio tijela kojeg se pregledava oslobođen odjeće i nakita. Na pregledavani dio tijela nanosi se gel, sonda se prislanja na kožu pregledavanog dijela te se pomiče po koži s ciljem prikaza željenih struktura.

Dogovorite pregled

MR Artrografija


Radiološka dijagnostička pretraga zglobova s kontrastom. Razlika između klasičnog MR snimanja i MR artrografije jest u tome što je za MR artrografiju potrebno injicirati kontrastno sredstvu u zglob prije snimanja MR-om. Injiciranje u područje zgloba radi se iglom uz upotrebu anestetika, pod kontrolom UZV-a.

Dogovorite pregled